Har din vän anorexi?

Misstänker du att en vän eller anhörig lider av anorexi? Riksföreningen anorexi/bulimi-kontakt ger följande råd:


pi Håll dig uppmärksam på tidiga signaler, som om din familjemedlem eller kompis förändrar sitt matmönster, drar ner på eller utesluter fett och socker och tackar nej till saker som hon eller han tidigare tyckt om. Ett tidigt tecken kan vara ett ökat intresse för matlagning och vanligt kan vara att utesluta kött från kosten. Överdrivet motionerande kan vara ett annat tecken på en begynnande ätstörning.


pi Konfrontera problemen. Presentera din oro på ett kärleksfullt sätt. Skuldbelägg inte. Den som är sjuk kanske förnekar problemen eller blir arg. Ta inte ilskan personligt. Varje person som konfronterar den sjuka sår ett frö till förändring.


pi Visa att du bryr dig. Fråga hur personen mår - utan att kommentera matintaget, vikten och kroppen.


pi Kräv inte viktökning eller förändrat ätbeteende. Kritisera inte din närstående utan visa istället att du finns där om hon/han vill berätta om problemen.


pi Försök inte bli terapeut till din familjemedlem eller kompis. Hjälp i stället henne eller honom till professionell behandling - kontakta sjukvården där du bor för att få hjälp. Se också till att du får hjälp och stöd. Det är viktigt att ha någon utomstående att prata med.


pi Fråga den som lider hur hon eller han vill ha hjälp av dig. Vissa tar själva helt ansvar för maten medan andra vill ha stöd vid matsituationen och att någon talar om hur stora portioner de ska ha.


pi Gå inte "på tå" för den som är sjuk. Var så ärlig du kan. Visa dina känslor men anklaga inte.


Källa: Riksföreningen Anorexi/bulimi-kontakt


Kommentarer
Postat av: S

Att inte anklaga det borde folk lära sig.

Postat av: m

hur ska man börja, om man är ganska säker på att kompisen har en äs?

har en vän som har gått ner massor i vikt, har blivit noga med mat & tränar massor + påstår hon är tjock..

2008-12-09 @ 20:19:11
Postat av: angelwings

Hej

har följt din blogg ett bra tag. Jag tycker du är duktig och jag tror verkligen du kommer vinna över din sjukdom. hjälper det dig att hjälpa andra som är i din sits? tänkte att det borde kännas bra... jag tycker iallafall det är bra att inte inspirera andra att gå ned. utan du gör motsatsen!

Kram på dig och ta hand om dig. du är värdefull!

2008-12-12 @ 13:26:21
URL: http://intoodeep.bloggagratis.se
Postat av: matilda

men om kompisen helt lagt near kontakt medd omvärlden och knappt pratar med sin familj då?..

2009-03-09 @ 17:58:08
URL: http://tro-och-tvivel.devote.se
Postat av: m

jag har lagt ner dagar på att ta reda på allt jag kan om anorexia. jag hade verkligen velat prata med någon som vet vad som hände i en. jag vill verkligen kunna förstå det! man gör inte det genom fakta på biblioteket..

2009-03-13 @ 16:04:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se