Mano - depressiv?

image373


Vad är mano - depressiv? Vad innebär det?

Jag mår bra igen. Jag är vän med min Boyfriend igen, han är verkligen det enda som får mig att må bra. Jag förstår verkligen inte hur man kan må så himla dåligt och sen bli så himla glad av en annan person? Helt sinnessjukt. Men nu måste jag plugga igen (som vanligt...) !

Kommentarer
Postat av: Ellis

Vilken tur att du
har honom (och våra kommentarer?) så att du klarar dig genom dagarna :3
Lycka till med pluggandet!

2008-05-12 @ 21:29:01
URL: http://sikorka.blogg.se
Postat av: Anonym

Härligt att höra att du är gladare! Det förtjänar du:) Fortsätt blogga, älskar verkligen din blogg

2008-05-12 @ 21:39:52
Postat av: Cassandra

är inte det när man mår dåligt i perioder? och typ får tabletter för att må bra av läkarna ?

2008-05-12 @ 21:41:32
URL: http://cassandraholm.blogg.se
Postat av: Anonym

man pendlar mellan att vara manisk och deprimerad. tvivlar på att du är det dock.

2008-05-12 @ 22:16:09
Postat av: Anna

Man pendlar mellan att vara SUPERDUPER lycklig och djupt deprimerad.

2008-05-12 @ 22:22:53
Postat av: E

skönt att ha en sån person som man mår så bra av :) önskar jag hade det jag med.

2008-05-12 @ 22:30:48
URL: http://theblackberry.blogg.se
Postat av: melissa

älskar din blogg! (:

2008-05-12 @ 22:39:25
Postat av: Anonymous

Glad att du mår bättre, du förtjänar det vännen.

2008-05-12 @ 23:38:52
URL: http://anaorwhateveryouwant.blogspot.com/
Postat av: jessica

Bipolärt syndrom, även kallad manodepressiv sjukdom, tillhör förstämningssyndromen eller de affektiva syndromen. Vid bipolärt syndrom upplever en person maniska episoder eller växlingar mellan depression och manisk eufori (upprymdhet). Dessa ibland extrema växlingar i humör, motivation, energi och allmän funktionsförmåga kan utgöra ett allvarligt funktionshinder. Man skiljer mellan två typer, där den ena karakteriseras av mer uttalade maniska symtom (typ 1) och den andra av lättare överaktivitet (typ 2). Bipolära syndrom behandlas ofta med stämningsstabiliserande mediciner som litium. Omkring en procent av alla människor är manodepressiva. Bipolär affektiv sjukdom

Vid en manisk episod är patienten överaktiv, pratsam, uppvisar koncentrationssvårigheter, har minskat sömnbehov samt kan vara mer socialt och sexuellt aktiv än vanligt. Patienten kan bete sig på ett obetänksamt eller oansvarigt sätt till exempel beträffande ekonomiska transaktioner.

En manisk episod kan vara psykotisk med vanföreställningar, ofta av storhetskaraktär. Mani och depression är varandras motsatser - en manisk patient är fylld av energi och orealistiskt hoppfull, medan en deprimerad patient är dödstrött med mindervärdeskänslor och hopplöshetskänsla.

En lindrigare variant av bipolär störning kallas för cyklotymi. Motsatsen till bipolärt syndrom är unipolärt syndrom, som innebär att en person antingen har enbart depressioner eller enbart manier.

Forskningen är framgångsrik, men fortfarande vet man väldigt lite om vad som händer i hjärnan hos den drabbade. Många personer med bipolär sjukdom upplever inte sig själva som sjuka i det maniska tillståndet. Sömn är den viktigaste kontrollfaktorn; därutöver finns det ett antal mediciner beroende på vilken fas i sjukdomen personen befinner sig i.

2008-05-12 @ 23:46:25
URL: http://showyourbodywhostheboss.blogg.se
Postat av: Penny

Jag är manodepressiv. Det är kan vara en jävla pain verkligen, både för mej och alla runt omkring. Dessutom är det nåt som inte går att bota.

2008-05-13 @ 02:38:03
URL: http://insanitymakesmesane.blogg.se
Postat av: alex

Eh, himla fusk, tänkte precis skriva ett långt inlägg om bipolär sjukdom, men någon annan verkar ha hunnit före :)
Visst är det helt underbart att ha folk i sin närhet som kan få en att vara glad. En sån där sprudlande glädje som känns ända ner i magen :)

2008-05-13 @ 08:11:55
URL: http://lovehatereligion.blogg.se
Postat av: ihavegoals

Manodepressiv är när en person upplever maniska episoder eller växlingar mellan depression och manisk eufori (upprymdhet). Jag har växt upp med både en förälder och en farförälder som varit manodepressiva. Jag länkar info. syndrom" rel="nofollow">http://sv.wikipedia.org/wiki/Bipol%C3%A4rtsyndrom



Kram/Kay-kay

2008-06-02 @ 00:50:33
URL: http://ihavegoals.blogg.se/
Postat av: Paulin

Min mamma e manodepressiv och det är när ens humör går i vågor, asså när man är manisk kan man få för sig att man kan rädda världen typ och depressiv blir man som paranoid,vill inte gå ut o e rädd. Och man kan bli skitarg också och ringa folk och skälla ut dom för ingenting och dagen efter vet man inte vad som hänt.

2009-02-21 @ 15:27:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se