Varför får man en ätstörning?

Hittade dock en bra artikel i serien. Två frågor var ganska intressanta faktiskt. Journalisten Agneta Lagercrantz har intervjuat psykologen Sven Holmgren, som ansvarar för en behandlingsenhet för vuxna med ätstörningar på Akademiska i Uppsala:

Varför får man en ätstörning?
Det finns många olika inköpsportar till en ätstörning. Väl genom porten tycks stigen utstakad - då känner alla lika, gör lika. Beteendet handlar om en upptagenhet av vikt, utseende och en förvriden självbild.

Några särskilda faktorer som spelar mer roll?
Nej, skälen är biologiska och psykologiska såväl styrda av skönhetsidealen runt omkring oss. Samtidigt har dom som gått in i en ätstörning ofta varit vackra, proportioneliga, kontrollerande och duktiga - medan det är lite si och så med självkänslan (hello?! Det är ju det jag har sagt hela tiden!) Kombinationen duglighet och låg självkänsla verkar vara livsfarlig.

Det nämndes också att KBT, kognotiv beteendeterapi, är vetenskapligt bevisat väldigt effektivt för dom som lider av Bulimi.

Kommentarer
Postat av: Frida

kan du vara snäll att länka artikeln? :)

2008-10-31 @ 01:12:08
Postat av: Lisa I

Jag tror att det nästan finns lika många bakgrunder till anorexi som det finns personer med anorexi, men den utlösande faktorn har hittills varit densamma för alla jag träffat: Man minskar på maten. Äter mindre, tränar mer eller kompenserar på annat sätt, och så fortsätter det. Men alla klarar inte av att svälta, så de utvecklar inte anorexi. Vissa av oss klarar det och får först "belöningar" när hjärnans belöningssystem slår på, och sedan ångest om vi inte svälter. Så om man aldrig hade börjat svälta så hade det inte blivit anorexi - visst är det en ganska intressant tanke? Och då väcks två stora frågor som jag ställt mig i många år: Vad är det som gör det så självklart att dra ner på maten från början? Och varför är det så att vissa av oss får en belöning av att svälta medan andra inte får det?

Happy Halloween, Anna!

Kram

2008-10-31 @ 07:43:27
URL: http://lynxia.blogg.se/
Postat av: tistlen

Jag ska kanske påbörja en behandling där. Träffade Sven och ätstörningsenheten verkar mer än vettig. Det är ju dock frivilligt och då krävs förståss en jävla vilja. Vet inte om jag har den. Men jag borde tacka ja.

Hoppas du får det fint på Gotland.

2008-10-31 @ 11:06:56
URL: http://tistlens.devote.se
Postat av: Mikelina

Hoppas du får det bra på Gotland! Kämpa vidare!

2008-10-31 @ 12:44:11
URL: http://linacharlotta.blogg.se/
Postat av: Mia

Hej jag håller på med ett arbete i skolan som rör just ätstörningar, Varför man får dem och vad som påverkar. Jag undrar bara var artiklen kommer ifrån.

2008-10-31 @ 14:40:25
Postat av: G

Hejsan! Nu finns en ny design på http://babbidesign.blogg.se Kika in om du är intresserad, trevlig halloween!

2008-10-31 @ 14:45:51
URL: http://babbidesign.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se