Havremjölk - veganer?



Natalie Portman är ju vegan.
Jag var vegetarian i tre år men fick anemi, blodsbrist... men det är svårt för mig att äta kött, jag gillar verkligen inte ens kött. Och jag hatar att ta piller och sådant, jag glömmer alltid bort det.

Hur löser ni veganer det hela? Tar ni kosttillskott? Och är havremjölk och soyamjölk något som veganer får äta?

Kommentarer
Postat av: Kid Insatiable

Ja, veganer kan dricka sojamjölk och havredryck. Det finns inga animaliska ingredienser i dessa produkter. Jag har varit vegetarian i två år nu och det går bra för mig. Den enda brist jag haft är järnbrist, men det är rätt vanligt även bland icke-vegetarianer om man är ung kvinna. Om du tänker bli vegetarian/vegan tycker jag att du ska köpa järntillskott i alla fall. Fast det kanske du äter redan. Det finns en brustablett från Friggs som är bra. Det är väl egentligen järnet som kan vara krångligt att få i sig, men för tillfället äter jag Mitt Val Vegetarian eftersom jag slarvat mycket med maten de senaste månaderna. Inte ätit alls eller bara ätit junk food.



Äter iofs ägg så fullt vegetarian är jag inte, men nästan. ^^ (skillnaden mellan veganer och riktiga vegetarianer är egentligen bara den att veganer tar avstånd från päls osv. också)

2008-11-17 @ 16:08:14
URL: http://www.kidinsatiable.se
Postat av: Isabell

hej!

Jo havremjölk och sojamjölk är absolut något som vi veganer äter, går ju utmärkt att byta ut komjölk mot det både som dryck och i matlagning.. jag tar vitamintilksott "mitt val vegetarian". gentligen är det bara vitamin b12 man inte kan få naturligt i maten men det kan ju vara bra att se till att få i sig lite extra av annat också. personligen tror jag inte att jag får i mig allt jag behöver på grund av ätstörningar.. men det är ju en annan sak

2008-11-17 @ 16:10:42
Postat av: Lolita

Tar "Mitt val - vegetarian" och dricker multivitamin. Dricker sojamjölk och äter bönor och spenat. Bara man är insatt och tar reda på fakta så är det lätt att få i sig allt man behöver :)

2008-11-17 @ 16:17:43
URL: http://sistersoldier.blogg.se/
Postat av: Sanna

Du tror inte du fick blodbrist for att du ocksa bantade och inte at tillrackligt? Det kan man val fa av anorexi ocksa? Jag har varit vegetarian i manga ar och mar bra! Morkgrona gronsaker innehaller mycket jarn, tex broccoli, spenat, artor, avocado, gron paprika, avocado ar bland det nyttigaste man kan ata. Aven alla sorters bonor har mycket jarn, ett tips ar svarta eller bruna bonor i chilisas som man varmer upp och ater med nachos! Eller att gora guacamole pa avocado. Kikartor ar ocksa bra, tank pa att Falafel ar gjort av kikartor - hur bra som helst! Annars sa finns det val mycket vegetarisk mat i affarerna i Sverige med antar jag (jag bor i Holland), har finns det vegetarisk kottfars (quorn) tofubitar eller sojabiffar, manga olika varianter pa dessa. Och det smakar inte heller som kott vilket ar ett plus enligt mig. Sojamjolk och havremjolk ar just for veganer, eftersom dom avstar fran sadant som kommer fran djur.

Jag ater sjalv agg (i pannkakor och bakverk, dock valdigt sallan), ost och dricker vanlig mjolk.

Jag avstar fran att ata kott, fisk och skaldjur bade for att jag tycker det ar fel och for att det ar ackligt helt enkelt.... Dock kommer min familj aldrig acceptera att jag ar vegetarian tror jag, dom ifragasatter FORTFARANDE varfor jag inte ater kott... och jag ar 28 ar. Borjade med detta nar jag var 10. Man blir smatt galen pa sin familj ibland, aven om dom ar bra pa andra satt!



Du kan kolla in vegan.nu dar finns det massor med recept om du vill prova!

2008-11-17 @ 16:25:22
Postat av: Jack

jobbigt. ! :D

Händer idag då ? ;)

2008-11-17 @ 16:30:17
URL: http://fotografjack.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Det suger verkligen, kan inte någon uppfinna det där jävla pillret som vi pratat om?! Skulle vara så skönt att bara svälja och veta att det är över.



Hur mår du, hur går det?

2008-11-17 @ 16:37:53
URL: http://ravissant.blogg.se/
Postat av: Emily

Väljer du att bli vegan så tänkt på att vitamin B12 är superviktig att få i dig. Det tar cirka fem år att upptäcka B12 brist och när man väl gör det så får man gå på sprutor resten av livet. B12 får du i dig genom att dricka en red bull om dagen, det gör mina veganvänner. Annars är det ganska lätt att få i sig allt annat, bara man äter "rätt" mat. Läs på noga skulle jag säga :)

2008-11-17 @ 16:45:38
URL: http://emilyh.blogg.se/
Postat av: Anonym

du har inte tänkt på att alessandra ökat i vikt för att hon fött barn för ca någon vecka sen=)

2008-11-17 @ 17:14:29
Postat av: jb

Jag har varit vegetarian i flera år och har även provat att vara vegan i ett års tid. Jag har varit till vårdcentralen och kollat min värden och jag har ALDRIG haft brist på något!(har varit och kollat flera gånger). som vegan/vegetarian är det bra att ta -mitt val, vegetarian- men så länge man är påläst och Vet vad man ska äta för att få i sig allt man ska så funkar kroppen och livet precis som för vilken frisk person som helst.

2008-11-17 @ 17:27:18
Postat av: pam



Min pojkvän är vegan och dricker havre/soyamjölk. äter man bara tillräckligt med bönor, grönt osv så går det skitbra. Pasta, ris och potatis kan man ju fortfarande äta vilket är ett måste ju. :P för energin.



2008-11-17 @ 17:54:09
URL: http://itspam.blogg.se/
Postat av: Linn

Jag har varit vegan i 3,5 år och vegetarian i hela mitt liv innan dess. Jag har aldrig ätit kött, men bara haft järnbrist en gång - när jag var 12 år. Men de flesta tjejer får ju järnbrist någon gång i puberteten (jag var tidigt utvecklad). När jag bantar eller är för deprimerad för att orka fixa mat så äter jag Mitt Val Vegetarian från Apoteket varje dag, annars duger en allsidig kost fint. Här är några veganska livsmedel som innehålelr mycket järn:

spenat, grönkål plus andra gröna bladgrönsaker inklusive kål

broccoli!

rödbeta

jordgubbar

bönor & linser (i pricip alla sorter)

tofu

pumpakärnor

fikon



Och många fler. Det är också bra att laga mat i bastanta järngrytor för att en del av järnet från grytan hamnar i maten då. Det absolut viktigaste att tänka på är att äta C-vitamin till järnrik mat då det hjälper kroppen att ta upp järnet jättemycket. Jordgubbar är bra som innehåller båda, citron i böngrytan/såsen brukar jag köra eller att helt enkelt dricka ett glas apelsinjuice till maten.



Sojamjölk och havremjölk är alltid veganskt i Sverige. När jag var i Thailand var det extremt svårt att hitta en sojamjölk som inte innehöll någon procent mjölkpulver (så jäkla onödigt!). Att köpa berikade sorter är ett bra sätt att få i sig bl.a. kalcium. Dock så stjäl havre i alla former mycket kalk från kroppen så jag brukar bara använda sojamjölk för jag vet inte om kalciumet som är i havremjölken kompenserar...

2008-11-17 @ 17:58:17
URL: http://www.ettpsykfallsvardag.blogspot.com
Postat av: Hanna

Först vill jag tacka för din kommentar och bara säga att du också kan komma så långt. Det handlar bara om att vilja, och att välja livet framför en extremt smal kropp. För det andra vill jag säga att jag varit vegetarian i 2 år och dricker alltid soyamjölk hemma. Köper aldrig fisk eller skaldjur och försöker att äta någorlunda veganskt. Jag äter bara fiskolja och "vegetarian"-tillskott som man kan köpa på apoteket. Funkar utmärkt :) Men det kan blir problem när du bantar, för tillskotten behöver fett och varierad kost för att kunna fungera och hjälpa till.

2008-11-17 @ 18:08:41
URL: http://www.nubbly.wordpress.com
Postat av: Emily

Det ar inte direkt en losning att dricka Redbull, det ar snarare en ganska ohalsosam genvag. Det ar battre att lara sig ata ratt.

2008-11-17 @ 18:54:23
Postat av: jannica

Hoppas du får en jättefin kväll:)

2008-11-17 @ 18:59:46
URL: http://straweberry.webblogg.se/
Postat av: AnnaP

Tusen tack för alla kommentarer och svar! :) <3

2008-11-17 @ 19:01:16
URL: http://myanalife.blogg.se/
Postat av: silly

haha då hoppas ja att du blir en ny läsare på min blogg då =)! Hahah tack så mkt, ja e även me på tv varje måndag kvart i 9 på svt, toppform heter programmet :P haha.



Joda allt e super, mkt plugg & så e ja väldigt trött :/

2008-11-17 @ 19:06:58
URL: http://sillyhilton.blogg.se/
Postat av: silly

haha japp där e ja me :P hahaha xD. nja hon e fet i nasiktet men annars e hon jättetränad, för mkt för att va e brud enligt mig lixsom xD



NATURKUNSKAP :@ DE SUUGER!!! sen har ja ett jävla omprov i matte ;/

2008-11-17 @ 19:17:15
URL: http://sillyhilton.blogg.se/
Postat av: JIMS GAYBLOGG

Ja. :D alla älskar det. :P

2008-11-17 @ 19:29:38
URL: http://pinkpoo.blogg.se/
Postat av: sara

definition på vegan: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vegan



varför skulle vi veganer inte kunna äter havremjölk eller sojabönsmjölk?

det är inget animaliskt där inte

2008-11-17 @ 20:27:03
Postat av: emma

Jag tyckerbåde havre och sojamjölk är gott! =)



Naturell sojamjölk i greentea-mint, blir så JÄKLA GOTT! Smakar som såna smörkolor med mint utanpå!



VARNING Det är beroendeframkallande!



Hittar nästan aldrig greentea-mint längre, Lipton är det.



2008-11-17 @ 20:47:25
URL: http://thinlife.blogg.se/
Postat av: Annica

Havremjölk är oftast inte veganskt (innehåller vitamin D utvunnet ur fårull) men sojamjölk funkar, men kanske främst att ha i maten då det inte alltid smakar så gott om man funderar på att dricka det.

2008-11-17 @ 21:43:35
URL: http://veganica.net
Postat av: Zelda



Hej Anna,



Jag har varit vegan forever and for always o för mig finns det inget som helst alternativ till det.



Att äta andra varelser, deras kroppsvätskor eller bidra till att djur föds upp som en industri känns... omänsklig och vidrig.



Veganer bör främst tänka på att få i sig D-vitamin, som är knepigt för oss att hitta, eftersom de flesta källorna till just d-vitamin endast finns i animaliska produkter.

Nyare studier visar dock att KANTARELLER innehåller GRYMT mycket d-vitamin. Så på med stövlarna o plocka svamp :) Kanske inte helt rätt årstid nu, men då kan man ju alltid "plocka" kantareller på Konsum istället ;)



Annars finns "Mitt Val - Vegeterian" på apoteket. Dessa tabletter innehåller d-vitamin, selen och de b-vitaminer som man som vegan också kan ha svårt att få i sig i tillräckliga mängder.



Lycka till !



Zelda

2008-11-18 @ 09:57:54
URL: http://wabisabi.blog.com
Postat av: LiMechanique

Jag tar bara kost tillskott för b12 allt annat får jag i mig via maten. (Eller fick i mig via maten)

2008-11-19 @ 13:24:54
URL: http://limechanique.blogg.se/
Postat av: ANONYM!!!

HAVREMJÖLK NEJ!!!!!!!!

HAVREMJÖLK INTE VEGETABILISK, ALDRIG VARIT:



http://sv.wikibooks.org/wiki/Veganism#Mj.C3.B6lk



Den innehåller animalisk B-vitamin, däremot sojamjölk, tofumjölk, hirsmjölk, rismjölk är helt vegetabilisk. Den enda veganska havremjölken är Carlshamns (fakta fick jag genom telefonkontakt med dem).



http://vegangoteborg.se/produkter/mjolk.html



där står det bland annat om vilken mjölk vi kan dricka och inte, det är marketar med ett rött utropstecken om det är animaliska produkter i det.

2009-07-19 @ 09:58:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se