Är anorexi en "låtsassjukdom"?

Jag tänkte att jag ska ta upp ett ämne som många av er påpekar för mig.

Oftast är det skeptiker som skriver till mig och säger att min sjukdom bara sitter i huvudet och att det är en löjlig och "påhittad" sjukdom. Att vi bara sitter och tycker synd om oss själva.

Ja, tll viss del har ni säkert rätt. Anorektiker (och kanske bulimiker också, vad vet jag? Jag pratar för anorektikerna här.) har oftast lättare att bli deprimerade. Vi är inte värda mat. Men för att förstå VARFÖR vi inte är värda mat så måste man förstå VARIFRÅN sjukdomen kommer.

Och JAG tror att det kommer från traumatiska händelser/känslan att inte duga. Ofta har anorektiker ett enormt kontrollbehov och vill kontrollera ALLT i sin omgivning (därav att vi blir osociala efter ett tag, vi kan inte kontrollera våran omgivning, men vi kan kontrollera vem och var och när vi umgås med folk).

Anorexi är så mycket mer än att vilja bli smal. För hade vi velat bli smala hade vi bantat och sen hade det räckt med det. Men vi tar det steget längre. Vi avskyr våra kroppar, vi hatar oss själva. Vi tycker kanske synd om oss själva, som många av er påpekar.

Det ni inte förstår är att anorexi/självhat INTE går att bota med några piller. Jag har blivit våldtagen, förnedrad, mobbad, haft prestationskrav sedan jag var sex, blivit slagen av mina föräldrar. Vem ska ta bort alla dom sakerna? Om inte min kontroll på maten. Känslan av att lyckas är för stark. Det har hänt så mycket hemska saker i mitt liv, och det enda som får mig att må bra är att skada mig själv eller svälta.

Cancer går att bota med cellgifter. Ett brutet ben läker. Anorexi, MS, alzheimers, Parkinson, alla dom sjukdomarna är OBOTLIGA. Sök på anorexi och den förklaras som "kronisk".

Vi kanske tycker synd om oss själva. Men ofta är det någon/något som har hänt oss, och såren i oss är så djupa att vi tar ut det på oss själva. Alla har olika sätt att hantera traumatiska händelser. Mitt är att misshandla min kropp så mycket jag kan, för den är äcklig och fel och den har satt mig i många svåra situationer.

Jag vet att jag inte kan övertyga er om att anorexi inte är en "låtsassjukdom". Men ni kanske kan få upp ögonen och bli mer empatiska. Det skulle betyda oerhört mycket för mig, och säkert för alla andra anorektiker.

Kommentarer
Postat av: ronnie

Du har kommit en bit på väg...



MEN du måste fatta en grej och det är att det finns absolut ingen anledning i världen att visa empati för en anorektiker. aldrig någonsin. det är bullshit. stryk en anorektiker medhårs och du matar den anorektiska demonen som bara fortsätter gotta sig i att svält och självhat är den medicinen som fungerar bäst..." titta alla tycker ju synd om dig nu också" bra va...fortsätt svält så ska du se att allt blir bra sen... DET DÄR ÄR SKITFARLIGT och om din omgivning fortsätter dalta med dig blir du aldrig frisk. plus att du själv vet att din anorexi är ett manipultivt monster som vet hur du spelar ut folk mot ditt riktga jag för att hela tiden få fler och fler ursäkter till att fortsätta svälta...



i anorexins ögon kretsar allt kring din kropp, ditt matintag och andras syn på dig. i verkligheten är det tvärt om. tro mig. tillsist skiter folk i dig och din magra uppenbarelse. de orkar inte mer. inser att du är skittrist eftersom ditt liv enbart kretsar kring kalorier och kilon hit och dit. visst du kanske var snygg ett tag men så småningom blir du helt ointressant. du kommer aldir med något nytt, du utvecklas inte och du ser ut och beter dig som en 12 åring. riktiga vuxna människor vet bättre än att umgås med barn. det finns fler intressanta och lyckade människor där ute som kan så mycket mer än du. som kan leva och gör saker på riktigt. du lever i en låtsasvärld.



däremot, ej att förglömma så förtjänar DU, den personen som du är utan din sjukdom, värme, kärlek, empati och omsorg. den personen du kan vara om du vågar lämna anorexin. den som också kan växa sig stark och komma på fötter och leva på riktigt.



Men du är fast i en föreställning om att du är din anorexi och det är helt vridet. Du är någon helt annan med andra kvalitéer än de anorektiska som blivit din vardag.



Jag har varit där du är och jag säger inte att det är lättare att kämpa och att börja äta igen. Det är tusen gånger svårare att leva normalt än att vara sjuk. Men någonstans bestämde jag mig för att jag inte ville vara 12 år längre, varken i psyket eller i kroppen. Och att jag ville lära mig att styra och kontrollera mitt liv på riktigt som andra vuxna gör. Genom att få ett bra jobb, en fin lägenhet, ett socialt fungerande kul nätverk av människor. Glädje, hobbys, allt det där som anorexin inte tillåter. Men priset är högt. Lika många år som du svälter kan du räkna med att det tar att komma tillbaka. Och att gå upp i vikt efter flera år i sävlt är ett rent helvete. Men lets face it. Det är redan försent att vända den kurvan. Du har varit sjuk ett tag, men du kan precis som många andra komma tillbaka.



Eller så stannar du där du är och sen sitter du där om tio år och undrar var de bästa åren av ditt liv tog vägen. Livet väntar inte på dig och snart märker du nog hur fler och fler vänner vänder dig ryggen när de tröttnat och fattat att deras gamla kompis inte finns längre...



jag hatar din sjukdom men jag önskar dig ändå allt gott. blir du frisk är du stark på riktigt. allt annat är fejk!

2009-01-06 @ 16:53:36
URL: http://wasabilicious.blogg.se/
Postat av: Anonym

vill bara krama dig. jag vet att det vi säger inte tar bort allt det onda, men det är kanske en bit på vägen.

2009-01-06 @ 17:02:24
Postat av: Felicia

jag hoppas att folk ta till sig av de här inlägget, så att fler förstår.

2009-01-06 @ 17:03:13
URL: http://detvackraste.blogspot.com
Postat av: mulin

Jättebra skrivet <3 Kämpa på fina du.

2009-01-06 @ 17:25:55
URL: http://gbgregn.blogspot.com
Postat av: Anonym

Alltså VA?!?!??!!?!

anorexi är förfan en av de sjukdomar som går att bota. Det är fan inte 100 procent säkert att cellgifter botar din cancer.

Men det är 100 procent säkert att VILL DU BLI FRISK, SÅ BLIR DU DET!



Fyfan.. hur kan du ens skriva sådär?

2009-01-06 @ 17:45:28
Postat av: Emma

Jag håller med. Inget traumatiskt har dock hänt mig, men jag har ändå sjukdomen. Däremot har kontrollbehovet alltid funnits där och jag har alltid haft prestationsångest. När gumnasiet började och kraven blev högre var det maten som drabbades och så fortsatte det. Det du skriver är helt rätt, men de utan sjukdomen förstår det nog aldrig..

2009-01-06 @ 17:46:19
Postat av: Anonym

jag gillar inlägget, det är så sant! om anorexi var en "låtsassjukdom" borde man ju kunna säga bara direkt, jag vill inte vara sjuk längre, &så är all ångest&allt som har med anorexi borta. så är det ju inte, man måste kämpa. ordentligt!

2009-01-06 @ 18:01:04
URL: http://kampenmotanorexi.blogg.se/
Postat av: Anonym

började nästan gråta

2009-01-06 @ 18:02:04
Postat av: linda

Bra skrivit. För det är precis så det är.

2009-01-06 @ 18:30:15
URL: http://burnitup.blogg.se/
Postat av: Malin

Så rätt, så jäkla rätt.

Riktigt bra skrivet!

Många förstår inte detdär.

2009-01-06 @ 18:31:13
URL: http://mells.blogg.se/
Postat av: Nina

Du är smart, du är verkligen riktigt smart. Du är väldigt duktig på att förklara saker och reflektera över olika saker. Istället för att ta kritik och bli ledsen, eller ja, du blir självklart ledsen men istället förklarar du vad felet är eller bara äger kritikerna rakt av :)

Jag blev så ledsen när jag läste om allt som hänt dig. Jag visste inte det. Trots att jag läser din blogg varje dag.

ta hand om dig :*



2009-01-06 @ 18:33:47
URL: http://ninamariashantika.blogspot.com
Postat av: jennie

alla de sakerna du har blivit utsatt för, har jag också blivit. har dock fått prestrationskraven i senare ålder, runt 15. men jag har inte anorexi? tråkigt hur det kan gå för vissa, hoppas det blir bättre för dig snart. kram

2009-01-06 @ 18:54:50
Postat av: Anonym

bra inlägg!!!

2009-01-06 @ 19:24:00
URL: http://ackligajag.blogg.se/
Postat av: Anna

Bra sagt! Och om anorexi är en låtsassjukdom skulle det ju innebära att andra sjukdomar med psykisk grund var det också. Depression och panikångest t.ex. Que? (Fast iofs, någon som är ignorant nog att påstå att inte anorexi är "på rikigt" kanske inte heller tycker att såna sjukdomar finns.) Sant också att det är kroniskt, men precis som med andra beroenden (alkohol, droger, sex, overeating osv.) så går det att bli frisk och leva ett bra, "nyktert" liv.

2009-01-06 @ 19:33:06
Postat av: mary

otroligt bra inlägg!!

2009-01-06 @ 20:42:57
URL: http://livingdisaster.blogg.se/
Postat av: tindra

tror inte att du mår bra av att svälta och skada digsjälv.

2009-01-06 @ 20:56:11
Postat av: Linnea

Jag håller helt med, folk vet inte vad dom snackar om, speciellt om dom säger ät någoting d¨, det är inte alltid så enkelt. DEt har gått mycket bra för mig dom senaste 4 månaderna men nu börjar jag tappa allting igen.

2009-01-06 @ 20:57:58
URL: http://need-to-be-thin.bloggagratis.se
Postat av: Susanne

Jag har också förut trott att anorexia är en töntig sjukdom som bara korkade människor får.



Men efter att ha forskat och själv märkt av hur jag reagerade på det senaste året (mommo dog, föräldrarna skildes, fick en styvmorsa efter en vecka etc etc) så förstår jag vad det handlar om. Så fort jag och farsan bråkar så tänker jag: "jag ska fan svälta och visa dig hur dåligt jag mår" och när jag åt fick jag ångest och när jag gick ner i vikt så dög det aldrig hur mycket kilon jag än tappade. Jag har fått en mycket djupare insyn i det livet, även fast jag aldrig hamnade där på riktigt.



Jag önskar dig all lycka i världen att du kommer ur skiten. :)

2009-01-06 @ 21:45:07
URL: http://susannefors.blogg.se/
Postat av: fanny roethlisberger

jag tycker du har väldigt väldigt rätt.

folk säger att "bara du VILL så kan du bli frisk!"

HALLÅ?! klart som fan jag VILL slippa ångesten, klart som fan jag VILL vara fri. klart som fan jag VILL tycka om mig själv. klart som fan jag VILL kunna kalla mig helt 100% frisk. men - det är alltså vad jag vill, vad ajg drömmer om. och jag måste fortsätta drömma, annars har jag gett upp. och det gör jag inte.

men det är och kommer alltid förbli en dröm att slippa allt det här helt och hållet. jag kan bli bättre, ha mindre ångest, var nöjdare osv. men aldrig helt helt "oanorektisk".

det tror inte jag iallafall.

kram :)

2009-01-06 @ 23:23:10
URL: http://roethlisberger.blogg.se/
Postat av: Anonym

Men SKITSNACK att anorexia ÄR en kronisk sjukdom! Det ÄR INTE så, det KAN VARA så! Och hur i helvete kan du jämföra anorexia med cancer, som inte alls går att bota i alla fall? Har du bott i en garderob sen du föddes eller?!



Det finns korkskallar som "väljer" att få anorexia men INGEN väljer att få cancer (möjligtvis de som röker då). Du kan dessutom VÄLJA att bli frisk från anorexia, det valet har du inte med cancer!



FÖR HELVETE!



Jag är en friskförklarad fd anorektiker så jag vet vad jag snackar om. Jag har blivit tvångsvårdad med sond och dropp och hela kittet. Jag har sammanlagt spenderat två år på olika avdelningar. Det är upp till DIG att komma till den punkten då du VÄLJER att bli frisk, då du inser att sjukdomen styr dig och du har inte alls den kontrollen du tror dig ha eller som du vill ha, för den kontrollen har sjukdomen.



Sen vet jag att det inte är lätt att bli frisk, nej det tar mycket blod, svett, tårar och tid innan man kommer dit... Men det går! Så det jag håller med om är att folk är idioter som tycker/tror det är en låtsassjukdom... Det är det bevisligen inte när dödligheten är så hög! Och det handlar precis som du skriver om så mycket mer än att bara vilja vara smal... Viljan att vara smal är till slut en parentes i sammanhanget.

2009-01-07 @ 01:16:58
Postat av: Annika

Du får mig att gråta! Du har så rätt. Men anorexian är ingen person, den har inga känslor så sparka på den istället för DIN kropp. ta tillbaka den från mobbaren, för visst känns det som man blir mobbad av sig själv när man är sjuk? för man är sjuk. sjuk i huvudet bokstavligt talat.. jag tror att (iallafall när det gäller mig) så kommer sjukdomen fram när man inte kan kontrollera något annat. den kan man iallafall kontrollera. där håller jag med dig.

vill också passa på att jag hejar på dig, inte på anorexian och jag kommer fortsätta läsa den här bloggen även när du blivit frisk för du verkar vara en bra person som har så mycket att berätta! bara det att anorexian har övertagit just nu.

Det är aldrig försent för att börja om. Det är jävligt svårt, men sjukdomen ska dö, eller hur?

kram på dig nu ta hand om dig, ta ett steg i taget, men ta hand om dig! kram kram

2009-01-07 @ 01:26:06
URL: http://mybeautifulworld.blogg.se/
Postat av: Anonym

Du får mig att gråta! Du har så rätt. Men anorexian är ingen person, den har inga känslor så sparka på den istället för DIN kropp. ta tillbaka den från mobbaren, för visst känns det som man blir mobbad av sig själv när man är sjuk? för man är sjuk. sjuk i huvudet bokstavligt talat.. jag tror att (iallafall när det gäller mig) så kommer sjukdomen fram när man inte kan kontrollera något annat. den kan man iallafall kontrollera. där håller jag med dig.

vill också passa på att jag hejar på dig, inte på anorexian och jag kommer fortsätta läsa den här bloggen även när du blivit frisk för du verkar vara en bra person som har så mycket att berätta! bara det att anorexian har övertagit just nu.

Det är aldrig försent för att börja om. Det är jävligt svårt, men sjukdomen ska dö, eller hur?

kram på dig nu ta hand om dig, ta ett steg i taget, men ta hand om dig! kram kram

2009-01-07 @ 01:27:17
Postat av: Anonym

Jag är bulimiker/anorektiker precis av samma anledning du. Jag försår exakt vad du menar och håller med dig till 100%. Ingenting kommer någonsin att läka alla sår, men jag hoppas att dom läker i alla fall lite med tiden.

2009-01-07 @ 01:29:59
Postat av: Liz

Jag anser att anorexia precis som bulimi, alkoholist och andra så kallade sjukdomar. Ja, så kallade sjukdomar, sitter enbart i huvudet. Att kalla en sjukdom som man själv har valt FÖR sjukdom gör det lättare att skylla sitt tillstånd på en sjukdom man har istället för att ta ansvaret för sitt tillstånd själv. En alkoholist fortsätter att dricka för att han/hon är "sjuk", han/hon har en sjukdom. Istället för att ta ansvaret själv och säga "jag har själv valt detta, jag kan själv välja att slippa detta". En sjukdom är något som man själv inte kan påverka som cancer, demens, parkinson till o med ledvärk. Det är en Sjukdom. Inte anorexia. Anorexia är ett helt eget val av individen. Inegn sjukdom. Jag blir chokad av att allmänheten kan klacifiera detta tillstånd, som alla andra tillstånd som är valbara, som sjukdom. Sen säger jag INTE att individen själv mår dåligt av tillståndet. Att man lider av ångest, blir depremerad, är självkritisk, vill slippa eländet. Men som sagt, det är ett eget val. Som man själv har gjort och ingen annan.

2009-01-07 @ 11:44:00
Postat av: Angelica

fortsätt kämpa, jag vet att du klarar det !



2009-01-07 @ 13:43:13
URL: http://angelicajarleros.blogg.se/
Postat av: moa

jag förstår vad du menar, bra skrivet. lycka till, det går att bli frisk, inte med piller eller så men med rätt hjälp av människor som kan. man måste bara tillåta att få hjälp, det gjorde jag och jag är nu på bättringsvägen. men man väljer inte att få sjukdomen, såklart inte. den flyttar in i huvudet vare sig man vill eller inte, den går inte att trycka undan utan hjälp och ju längre den får trycka sig in, ju svårare blir det att bli frisk och ju jobbigare blir det. men jag hejar på dig, och önskar dig allt till tillfrisknad. och kom ihåg att det går. med rätt hjälp, bara man inte ger upp.

2009-01-08 @ 16:02:08
URL: http://moaornberg.blogg.se/
Postat av: Gabrielle

Det där har jag mkt at säga om , men har inte tid just nu! måste ägga mig ska upp tidigt. Jag håller med om mkt du säger men har faktiskt en del tips oxå.



Tex hur man kan sluta hata!



hör av dig nåt på min blogg om du vill snacka!

2009-01-09 @ 23:57:06
URL: http://metrobloggen.se/gabriellesgarderob
Postat av: pernilla

du har så rätt så. jag har själv haft anorexi även om det inte hann bli så alvarligt, men jag mådde ändå inte bra. nu äter jag helt normalt för det mesta men jag har fortfarande tänket kvar och när ingen ser så äter jag ofta mindre.

men jag kämpar på och jag hoppas att du snart kommer att känna dig bättre :) <3

2009-01-12 @ 08:49:05
Postat av: karin

jag förstår inte hur man kan vilja plåga sej så himla mycket!

2009-03-16 @ 21:52:40
URL: http://kkoskinen.blogg.se/
Postat av: Emma B

Visst att man kan bli "frisk" efter sjukdomen, men man blir aldrig botad. Någon som inte har haft sjukdomen kommer inte att förstå. Själv lever jag ett bättre liv nu, men jag kommer alltid att vara fixerad vid mat, vikt, kalorier och allt som kommer med sjukdomen.

Jag hoppas att du kan ha samma tur och möjligheter som vad jag hade. Hoppas du kan få må bättre också.

Kramar Emma

2009-04-29 @ 11:59:28
Postat av: ale

heejjja dig!

Jag har varit där och idag mär jag toppen! det går att bli frisk! kämpa på!!!! du är grym tjejen!

2009-06-14 @ 00:07:39
Postat av: elin

Jag håller med dig om att anorexi inte går att bota. Cellgifter kanske inte botar din cancer heller, men till skillnad från anorexi är det en sjukdom som finns i kroppen. Anorexi sitter i huvudet, i tankarna och det kan inte mediciner bota. Enda chansen att bli frisk är att själv vilja bli frisk, och det är ju skitfarligt om man aldrig vill det...

2009-08-06 @ 22:25:07
URL: http://simsalabimen.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag vet inte om jag skulle klassa anorexi som en sjukdom, snarare en tvångstanke, eller ett beroende som man inte kan göra sig fri ifrån. Jag har äntligen blivit fri från min anorexi. Jag kände mig tjock och misslyckad i flera år, innan jag blev bättre. Jag vet faktiskt inte hur jag blev bättre, eftersom jag inte fick någon som helst hjälp på BUP eller ätstörningskliniken, trots att jag som värst inte ens vägde 40 kilo, men bättre blev jag på egen hand. Det har funnits många tillfällen då jag fått "återfall" och slutat äta bara för att bli smal igen, men nu har jag en bättre syn på mig själv och ser att jag kan vara smal även om jag äter (även om oron för att gå tillbaka till anorexin alltid finns där lite grann). Hoppas att du också kan bli frisk eller iallfall må bättre!

2009-11-03 @ 14:57:17
URL: http://boobla.blogg.se/
Postat av: Ismyheadstillon

Jag blir chockad over hur ignoranta vissa manniskor ar. Atstorningar, liksom depression, bipolaritet, schizofreni, posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD), OCD, personlighetsstorningar ex borderline och missbruk AR SJUKDOMAR. Det ar inte enbart en personlig asikt utan fakta. Vad som ligger till grund for dessa sjukdomar varierar och kan vara en kombination mellan arv, medfodd overkanslighet, uppvaxt och traumatiska upplevelser. Psyket ar en komplicerad mekanisn, det ar darfor det ar sa svart att bli psykolog och psykiatriker. Slutsats: ni som inte erkanner psykiska sjukdomar som sjukdomar maste vara rent ut sagt pantade!

2009-12-09 @ 03:02:38
Postat av: Louise

tack <3

2010-02-23 @ 11:20:30
URL: http://louisekarin.blogg.se/
Postat av: Anonym

du är fan sjuk i huvudet som överhuvudtaget kan jämföra alzheimers med anorexi.



Jävla idiot

2010-08-13 @ 10:22:53
URL: http://bostadstelefon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se