Nu behöver jag ER hjälp!



Det är inte ofta jag verkligen ber er om hjälp, men nu gör jag det.

Jag ber er att berätta om era erfarenheter av dom olika ätstörningsklinikerna som finns här i Sverige. MHE, Capio, SCÄ, Mando, allt eller inget, vad tycker ni om dom olika ställena ni har varit på?

Tydligen kommer jag få välja själv var jag vill hamna när jag är klar på slutenvården. Så snälla, hjälp!

Kommentarer
Postat av: F E L I C I A

Ta INTE Tornet i Falun. Vad du än gör, Ta INTE Tornet. Däremot har jag hört att MHE är rätt bra. Mamma ville få mig dit men tydligen det skulle ha kostat massa pengar per natt om jag inte provat på Tornet först och de misslyckats. Men vad du än gör, TA INTE TORNET, dom suger. Lycka till <3

2009-07-27 @ 22:21:49
URL: http://fellann.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ätstörningsenheten i Uppsala.

Sven Holmgren är den bästa personen jag någonsin träffat och är otroligt kunnig. Han är den enda jag någonsin vågat lita på fullt ut...

Och jag har träffat många under mina 12 år som sjuk.

2009-07-27 @ 22:30:42
Postat av: Beatrice

Det är första gången jag skriver till dig.

Jag har haft Anorexia i 2 år. Jag hamnade hos SCÄ. Tro mig när jag säger att det är en mardröm. Ångesten låg överallt men hade en som övervakade en 24/7 man fick inte gå på toa efter man hade ätit, du behöver vänta en timme. Du får inte duscha själv, det måste sitta en läkare med dig hela jävla tiden, du får bara vara ute i 30 min. Som jag ser det har jag bara blivit sämre. När jag kom ut så beslöt jag mig att flytta upp till Dalarna där min pappa bor. Jag fick kontakt med MHE och man märker skillnaden. Göran (som äger stället) vet verkligen vad han håller på. Där är det ingen tvång. Du får ett eget hotell rum, du får äta på vilken restaurang du vill gratis, du får gå vart du vill när du vill. De har bara en regel och det är att man måste vara ärlig mot sin psykolog. Du får testa på allt du vill, yoga, akupunktur, pulsing, gruppsamtal, kost, hur ditt skelett mår m.m. och inget är tvång. MHE ligger i Mora du åker dit var tredje vecka 6 gånger. Alltså blir det en gång i månaden i sex månader under tiden du är hemma har du kontakt med din psykolog via telefon och mail, du kan kontakta de när du vill. Hoppas det här hjälper och eftersom jag vet vad du går igenom så vill jag att du ska veta att det finns en utväg, jag har en bit kvar men jag vet att jag kommer bli frisk från denna mardröm

Många kramar

2009-07-28 @ 00:39:43
Postat av: Z



Hej Raring,



Jag har under mååånga år varit invävd i ätstörnignsvården.

Här är min erfarenhet;



Uddevallas ätstörningsvård (både den för både ungdomar, barn och vuxna) SUGER. Jag tror i och för sig inte att detta var aktuellt för Dig ändå.



Göteborg - Östra - Drottning Silvias blabla - Anorexi/Bulimiavdelningen är inte alls bra ( enligt mig). De lovade mig att jag skulle få veganmat, men de hade noll koll o försökte "lura" i mig quorn (som innehåller ägg), maizenaredning o annat skräp som jag alltså INTE skulle bli serverad. Dessutom har jag en vän som, trots sin kraftiga laktosintollerans, blev sondad med sondnäring innehållande mjölk. Östra i Göteborg = Inte att rekommendera.



Nu går jag på öppenvården på SCÄ. Det som är bra med SCÄ är att Du tvingas ta mycket eget ansvar, vilket är en nödvändighet om Du ska kunna klara tiden även efter behandlingen. Dock känner jag personligen att jag inte alls har den viljan, det modet eller styrkan som krävs om man ska kunna tillgodose sig deras behandling (öppenvården/dagvården). Men är Du motiverad och viljestark (vilket jag hoppas Du är!) så är det ett bra ställe med vettiga människor.



Varberg har jag aldrig legat inne på, men jag har förstått att de ska vara bra och duktiga. Min mamma har verkligen försökt att få en plats till mig där, men pga kostnaden har det inte blivit möjligt. Jag har även fasat för deras behandling (efter ett samtal med Helén; för övrigt författare till bland annat boken "Sluta svälta"); de försöker verkligen normalisera ätandet o mellanmålen där består ibland av kakor o glass, vilket jag ALDRIG skulle sätta tänderna i (hej, jag är SJUK).



Det finns bra behandlingshem/-metoder, men ha i åtanke att alla dessa platser har enstaka personer i sin personalstyrka som är mindre kompetenta. Vid möten med dessa behandlare så måste DU vara stark och komma ihåg att Du inte är där för någon annans skull än DIN, DIN, DIN.



Jag önskar Dig ALL lycka till.



Kärlek,

Z.

2009-07-28 @ 06:16:17
Postat av: c

Jag har själv blivit "hotad" med inläggning, men på något vis lyckats övertala dem att jag ska försöka själv först.

Men jag har också bett dem påde muntligt & skriftligt att om de prompt blir så att de måste lägga in mig:s så vill jag att det blir morakliniken, tycker att de har det mest sunda sättet att se på saken (men jag vet ju inte).

Har haft en mailkontakt med dem, och om du vill kan jag bifoga mailet från dem till dig. Hör av dig om så är fallet:)



Finns här för dig!

2009-07-28 @ 07:24:47
Postat av: aleqxandra

Jag har varit på MHE i Mora: Just då passade den vårdformen mej eftersom jag hade sambo och kände att jag inte ville vara borta så mycket från honom. Mycket frihet under ansvar och ingen som "kollar" att man gör det man ska göra. Man tar ansvar för sina egna måltider helt och hållet. Den psykolog jag hade var superbra men hon har tyvärr pensionerats nu.



Man är inneliggande 5 dagar och sedan är man hemma i tre veckor osv..



Om jag hade varit singel då och hade mer självinsikt så hade jag kanske valt Varberg eller liknande där chansen för att fuska sej igenom behandlingen är minimal. MHE kräver mycket egen vilja och motivation.

2009-07-28 @ 09:03:10
URL: http://aleqxandra.blogg.se/
Postat av: UngAnaMama

Hej!

Jag kan bara berätta om SCÄ och jag vet inte riktigt vad jag ska säga..



Jag började helt plötsligt sköta mig(äta tillräckligt och gå upp tre kg) så fort jag fick samtal med dietist och psykolog. Just nu känner jag att jag lyckades gå upp pga att det va jul(umgicks med släcktingar som proppade i mig mat i flera vackor) och pga att jag ville vara alla till lags, prova att göra som läkarna sa och se om jag blev frisk..



Nu har jag iaf gått ner igen och ska tillbaka till scä om nån vecka, får se vad dom gör med mig, man har ju inte riktigt tid att bli inlagd/gå på dagvård när man har barn..



Hoppas du kommer till rätt ställe och att dom kan rädda dig från hjärnspöket!

Kram

2009-07-28 @ 09:16:15
URL: http://unganamama.blogg.se/
Postat av: Anonym

En nära vän till mig ligger på ett center på telefonplan i stockholm, vet dock ej om det är bra eller inte..

2009-07-28 @ 09:24:28
Postat av: linnea

men vilken slutenvård är du på nu då? jag går på scä, har varit på deras slutenvård, dagvård och öppenvåård. jag tycker dom är bra. men som på alla anadra ställen så måste man va motiverad till att försöka bli frisk, annars hjälper inget. lycka till kraaam

2009-07-28 @ 09:25:30
URL: http://lifeofnea.blogg.se/
Postat av: Anonym

hejdu!

den bästa erfarenheten jag har är slutenvården på capio anorexicenter i upplands väsby, där jag låg i 10v nu i vintras.

dem är suverena! verkligen!

jag "rekomenderar dem" om man nu kan säga så!

nejmen seriöst,, dem vet vad dem håller på med..

jag önskar dig all lycka! :) <3

2009-07-28 @ 09:52:59
Postat av: dedde

**

jag ahr bar alite erfarenhet av CSÄ, inte alls lika bra enligt mig. :)

2009-07-28 @ 09:53:53
URL: http://backtolife.blogg.se/
Postat av: E

Jag uppfattar dig som en person med stor integritet, att du inte vill att andra ska bestämma över dig utan att du ska få vara med och bestämma. MHE tycker jag personligen inte om då de inte har råd som är förankrade i vetenskapen plus att det där liksom på mando mycket beror på vilken behandlare man får. SCÄ och capio har jag inte varit på men dagvården på Capio i uplands väsby verkar vara bra. Sedan så finns det Uppsala. Där är det dagvård, var dag 9-15. Du blir inte tvingad till något. Kruxet är att du måste äta upp allt inom 3 veckor att du kommer dit annars får du inte fortsätta. Det är mat och vila som gäller och inga djupa psykologsamtal. Fritiden ska vara lugn men du har den och du bestämmer själv vad du vill göra på den, det är det som är bra - du förlorar inte den utan är fortfarande förankrad i det verkliga livet.

2009-07-28 @ 10:07:10
Postat av: j

MHE i mora har jag hört jätte bra om. Det vikigaste är att DU har bestämt dig för att bli frisk, annars går det inte. Tro mig.

2009-07-28 @ 11:07:45
Postat av: johanna

Hej!

Jag arbetar med ätstörningar och har även varit sjuk själv när jag var yngre. Alla mina erfarenheter säger att kliniken i Mora är den bästa.

Du får gärna mejla mig om du har fler frågor eller vill ha tips. kramar/ Johanna

2009-07-28 @ 11:24:53
Postat av: abc

jag har gått på mandos öppenvård i danderyd. det var jättebra! hade aldrig klarat det utan dom. mandos filosofi är lite annorkunda än andra äskliniker. men jag lovar att det funkar. det är inga krusiduller och dom har forskning på allt dom gör. jag tror du kan bli frisk om du väljer mando!finns i huddinge ckså...

2009-07-28 @ 11:49:39
Postat av: Sanna

Jag är förvånad över vad folk skriver här, det är inte så konstigt att man blir konstant övervakad när man är såpass sjuk, det är just för att anorektiker gör ALLT för att fuska med mat, får du inte gå på toa efter maten? Klart som fan dom har sånna regler! Alltså vill ni inte inte vara övervakade hela tiden och sköta er mat på egen hand, men det är ju just det ni inte klarat av och det är därför ni får hjälp. Efter att ha läst denna bloggen i ett år snart så tvivlar jag inte det minsta på att Paris behöver konstant "stöd" skulle jag kalla det mer än övervakning.

2009-07-28 @ 12:18:57
Postat av: Elin

Behandlingshemmet i varberg är väldigt bra om man är motiverad till att bli frisk!

Så är det ju visserligen med alla behandlingsmodeller, det handlar om din egen vilja och motivation. Tror inte det finns något som hjälper om man inte vill, tror heller inte på tvång och övervakning!

Du kan om du ger dig fan på att vinna över anorexin, stort lycka till!!!

2009-07-28 @ 12:28:47
Postat av: Anonym

jag ska själv börja dagvård på capio i upplands väsby om någon månad.



jag har upplevt att de är väldigt duktiga, de vet vad de gör och har koll på allt. det känns som de verkligen vet och har erfarenhet.



nu har jag ju inte börjat där ännu och har inget att jämföra med, men det känns tryggt att börja just där när jag upplevt så bra personkemi när jag väl varit där.

2009-07-28 @ 12:42:53
Postat av: Anna

Har själv aldrig legat inne för sådan vård men har vänner som har det och har jobbat inom det (är läkare)Tyvärr så tror jag att det är svårt att hitta ett ställe som ingen tyckt illa om. Man kommer inte dit för att man mår bra utan man kommer dit när man mår som skit. Det kommer finnas många stunder då du kommer känna att du bara vill bort och tycker alla som är där är idioter och förhoppningsvis kommer det finnas många stunder då du känner glädje och tacksamhet och känner att det finns hopp. Vad jag menar är bara: ta till dig av andras erfarenhet men låt den inte styra. Önskar dig all lycka. Du förtjänar att få må bra.

2009-07-28 @ 13:46:31
Postat av: Lloyd

Jag var på Korallen i Uddevalla och jag tyckte de var underbara där! Det är dagvård eller vad man säger, jag kom en gång i veckan för kontroll och samtal. Gick även på gruppterapi, men det vet jag inte om det skulle passa dig, vad jag har lärt känna dig genom att följa bloggen.



Jag var dock väldigt likgiltig under behandlingstiden där så minns inte allt klart, men ett år där gav mig motivation och styrka att kämpa på egen hand, och ca 3 år efter utskrivning där anser jag mig nu frisk. Det kan komma perioder när jag bara nästan vill dö, men jag kan hantera dem, vill ALDRIG hamna i det helvetet igen, det leder bara till ett ställe och det är ner i graven.

2009-07-28 @ 17:19:13
Postat av: Kajsa-Stina

Hej! :)

Jag går på behandlingen i Mora! M.H.E kliniken den är jättebra tycker jag! :)

Dom som jobbar där är helt underbara! :)

Min terapeut är väldigt bra! :)

Det är vad jag rekomenderar! Så ett tips från mej till dej! :)

Man är där 5 dagar i veckan,hemma 3 veckor. :)

Det är väldigt bra där! :)

Kramar Gummsan! <3

2009-07-28 @ 19:38:59
URL: http://www.bilddagboken.se
Postat av: johanna

Jag har erfarenheter av SCÄ i stockholm på söder och jag säger bara en sak dit vill du inte. Allt går för jävla fort där, man hinner inte vänja sig ett skit utan maten ökar hela tiden. Helt sjukt, dom verkar tro att man ska bli frisk på en natt. Nej, jag hatar dom där..

2009-07-28 @ 21:54:10
URL: http://johannabrunnberg.blogg.se/
Postat av: Mumin



Jag ligger inne på Capio i Upplands väsby, och det är otroligt bra här, jag har gjort saker jag aldrig skulle ha drömt om att någonsin kunna göra igen. Här jobbar man inte med överdriven "exakthet", de strävar efter att allt ska vara så normalt som möjligt utan mått och svartvita mallar. Måltidssituationerna är väldigt avdramatiserade. Vi har kroppskännedom, sjuksköterskegrupper, samtalsgrupper, pyssel, spakvällar och brödbak. Visst måste man gå upp i vikt, det är tufft men en förutsättning för att kunna bli frisk. Man har ett eget team bestående av en kontaktperson, en behandlare och en sjuksköterska. Vill man bli frisk och är beredd att kämpa men inte riktigt vågar ta steget ut så är det här det rätta stället (gosh vilken reklamfilm det låter som). Jag hoppas att du hittar kraft och mod i ditt innersta rum i hjärtat att våga förändra dina tankar, för då kommer slutligen att dina känslor också att förändras. Lycka är ett val! Kämpa på ochvar rädd om dig och ditt liv <3

2009-07-28 @ 22:02:38
Postat av: Anonym

Oavsett vad du väljer måste du vara motiverad till att bli frisk, det finns inga genvägar utan det är en ständig kamp varje dag. Som du vet måste du kunna äta allt i normala portioner och gå upp i vikt för att bli frisk, no mercy. Det kräver att man kämpar konstant, fortsätter trots att man egentligen bara vill lägga sig ner och dö, vågar utmana sig själv och ätstörningen. För att bli frisk måste man helt enkelt besitta en sjujävla styrka.



Allt det här vet du redan. Du kan inte vänta tills du känner dig "redo", majoriteten av oss som är/har varit sjuka blir aldrig redo för behandling. Du kommer inte vakna upp en dag och tänka "idag är dagen jag ska börja bli frisk" och därefter hålla det.



Som någon har skrivit ska du inte lyssna på vad andra såger om olika behandlingskliniker/-sätt, vad som är skit för en person kanske är perfekt för dig. En behandling är inte en dans på rosor, det kommer alltid kommer svackor och motgångar. Fråga istället dig själv vad du känner för, vill du ha fullt fokus på mat och de mer "fysiska" delarna eller vill du ha mer hjälp med den psykiska biten. Klarar du av att ta ansvar göra saker du får ångest bara att tänka på och kontrollera/stå emot alla impulser anorexin ger dig eller vill du ha stöd (övervakning/tvång?) från omgivningen. Det som jag tror och tycker är viktigast är att du hittar en behandlare som du känner 100% tillit för så att du vågar luta dig mot denne när det blir tufft.



Lycka till.

2009-07-29 @ 15:44:22
Postat av: patsy

Hej



Jag har varit inlagd på SCÄ på Södermalm och kan du välja skulle jag inte välja det. Har även gått på deras dagvård och gillade det inte. Nej, rekommenderar inte SCÄ till någon.



Jag har inte provat ngn annan ätstörningsvård i Sverige så kan inte säga ngt om dom andra ställena. Dock tycker jag Mora verkar bra. Jag har själv kollat runt lite på den hjälp som finns utomlands. Finns en del bra ställen tycker jag

2009-07-29 @ 17:26:30
Postat av: signe

hej, jag ligger på scä nu och har varit här en gång förut. Jag rekomenderar verkligen det starkt. Ser här att det är många som har sagt negatvia saker om det men det är nog för att här låter dom verkligen INTE sjukdomen bestämma så om du vill och vågar bli frisk vilket jag hoppas du gör så borde du välja scä. Personalen här är underbaaaaaar. Lycka till nu, jag tror på dig !

2009-07-29 @ 17:41:01
URL: http://sikte.blogg.se/
Postat av: T

Jag har inte haft någon allvarligare ätstörning, men jag fick lite "hjälp" hos scä och det är inget jag skulle rekommendera. De gick bara på vikten, inget mer, och eftersom jag inte var undervikig och hade börjat må bättre släppte de mig bara efter ett par möten, men tankarna finns fortfarande där och jag mår inte bra.

Men det är ju olika från person till person vad som passar en. Hoppas du hittar något bra för dig!

2009-07-29 @ 20:53:02
Postat av: Anonym

MANDO HELT KLART

2009-07-29 @ 22:59:34
Postat av: Rebecca Utan RÄkor

Jag har en kompis som blev inlagd på en klinik i Mora. Hon säger att hon inte skulle ha överlevt utan den. KOlla upp det, snälla. Har hört massa bra om den.



Lycka till med allt =)

2009-07-30 @ 13:03:39
URL: http://alltutom.blogg.se/
Postat av: anna

Östra i göteborg är det bästa stället jag varit på. Man fick lära sig att äta olika sorters mat, glass, kakor och man fick träna på att äta ute och allt gick i den takten man själv kände att man behövde ta.

Det är tre olika zooner där, röd, gul och grön.

i den röda zonen satt man i det röda käket tillsammans med en behandlare som stöd, man fick välja ostmacka istället för kaka på tisdagar (det är då kaka serveras som eftermiddags mellanmål). Man fick inte sova med stängd dörr, och fick inte vara på sitt rum på dagarna.

I den gula zonen får man mer frihet, man sitter i det stora köket där alla andra äter, man får sova med stängd dörr och vara med på sjukgymnastiken och andra grupper. Här börjar man även testa att fika på stan och kanske gå på bio mm. Man bestämmer helt själv vad det är man vill öva på.

I den gröna zonen kan man ha dörren stängd när man vill, man ska även ha klarat av att äta på tex stan med kompis eller själv, utan behandlare.

Hemträning och sådant börjar när man är redo för det, men helst så tidigt som möjligt då man inte ska bli sjukhusaliserad och rädd för att komma hem.



Varje vecka är det olika grupper som; gruppsamtal, sjukgymnastik, matlagning (i den gröna zonen), skapande, indeviduell sjukgymnastik (där man kan få massage mm), indeviduellt prat med psykolog, och drama (min favorit!)



Tyvärr så är det väldigt beroende på när man kommer dit hur bra vården är, för det beror på de andra patienterna, hur motiverade de är. Jag hade turen att komma dit när det var en grupp väldigt motiverade personer där, och jag tror det var det viktigaste, att man kunde kämpa tillsammans och stötta varandra!



Men som sagt, Östra i Göteborg, hur bra som helst! :)



2009-07-30 @ 17:45:13
URL: http://thebibledidntmentionus.blogspot.com
Postat av: J

Läst igenom kommenterna här och det är övervägande missnöjdhet. Men VAD kan man förvänta sig av människor som är sjuka och blir tvångsbehandlade?! Det är ingen dans på rosor, man tycker INTE om det. Ingenting är bra nog. Inte ens den bästa kliniken i världen skulle vara "bra" för en anorektiker. Det säger sig självt.



Men jag har genom en släkting som lider av anorexia hört att kliniken i Mora ska vara väldigt bra. De (min släktings familj) är väldigt nöjda med bemötandet och behandlingen där och min släkting är på bättringsvägen tack vare Mora.

2009-07-31 @ 02:06:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se